• muskátli pink
  • petunia
  • muskatli angol
  • Futomuskatli - Cirmos
  • muskátli basky
  • fehér muskátli
  • verbena
  • rózsamuskátli

A muskátli, futómuskátli ápolása

2011.03.04.

A szép muskátli titkai:

nagy láda, sok és jó minőségű föld,
rendszeres öntözés és tápoldatozás...

Milyen ládába? 
A futómuskátlit, ha tehetjük, minél nagyobb ládába ültessük. Egy megfelelő méretű ládába –1m-es hosszúság esetén 7db,  50 cm-es hosszúságúnál 3db növényt ültethetünk. A kiültetett növény nem attól lesz dús és sűrű, ha összezsúfoljuk, hanem a megfelelő ápolásnak és a minél több virágföldnek köszönhetően.
Csak jó minőségű virágföldet használjunk, tilos a muskátlit a kertből összeszedett földbe ültetni! Földkeveréknek B ill. C földet javasolunk.
Ha nincs a ládánkon lyuk kialakítva, 8-as vagy 10-es furatot készítsünk a láda aljába (50 cm-es ládára 3 db lyukat számoljunk). Ez azért fontos, mert az esetleges pangó vízben a gyökérzet nem jut oxigénhez, a növény gyakorlatilag megfullad és rövidesen elpusztul.

Az ültetés módja
A cserépből kiütjük a növényt, ne vágjuk késsel körül, mert ezzel a legfontosabb hajszálgyökereket roncsoljuk, hanem óvatosan ütögessük. A legbelső tőzegpogácsát, melyben a dugványt gyökereztették, nem szabad eltávolítani. A földlabdát lehetőleg ferdén ültessük, hogy a növény szára a láda szélén feküdjön. Ezzel elkerülhetjük a kiültetést követő időszakban a szél okozta károkat. Ültetés után alapos beöntözés következik. Ha erre lehetőség van, kb. 1 hétig még ne rakjuk ki eredeti helyére a ládáinkat, hanem szélvédett helyen tároljuk őket, amíg növényeink kissé hozzáedződnek a kinti időjáráshoz.

Öntözés 
Mindig szükség szerint öntözzünk. Legalkalmasabb reggel, vagy késő délután, de extrém meleg napokon naponta kétszer is szükséges. Sötétedéskor már ne locsoljunk, a levélzetnek éjszakára fel kell száradnia, mert a különböző gombabetegségek ilyenkor könnyebben megtámadhatják növényeinket. Egy-egy alkalommal 1,5-2 liter vizet öntözzünk ki (50 cm-es láda esetén). Ügyeljünk a vízmennyiség állandóságára, mert a gyökérzet növekedésének szempontjából ez döntő fontosságú. Nagyon meleg napokon vízzel meg lehet permetezni a muskátlit, de természetesen nem a tűző napon, és csak akkor, ha a földje nem teljesen száraz.

Tápoldatozás 
A futómuskátli, mivel nem a mi éghajlatunkon honos növény, gondos ápolást igényel.
Miután nagyon gyorsan nő és feléli a virágföld 'tartalékait', az elültetést követő 2. héttől növényeinket heti 2-3 alkalommal tápozni szükséges. Bármilyen növénytáp - por, folyékony vagy rúd alakú megfelel. A tápoldat vagy táprúd használati utasítását feltétlenül be kell tartani.
Mindig a nedves földet öntözzük a tápoldattal, amikor már a növény jól megszívta magát a tiszta öntözővízzel. (A száraz földet tápoldattal beöntözve könnyen 'leégethetjük' a növényeket). Általában az a leghasznosabb, ha reggel tápozunk, hiszen este úgyis szükség van öntözésre. A tápoldat is ugyanolyan bőséges legyen, mint a locsolás, ládánként 1,5-2 liter. Ha többnapos eső éri növényeinket, a tápozást akkor se szüntessük meg! 

Ha a fentieket betartjuk, futómuskátlink méteres virágfelhővel jutalmaz meg bennünket. Jó kertészkedést kívánunk!

vissza

Kapcsolat

Cím:1224 Budapest,
Diótörő út 122-124.

Tel/fax: +36-1/207-2909
Mobil:    +36 20/983 9977
           

E-mail:
baloghmuskatli@gmail.com

Nyitvatartás: 
Hétfő:          zárva
Kedd:       zárva
Szerda:     zárva
Csütörtök:   zárva
Péntek:       zárva
Szombat:  zárva
Vasárnap: zárva

Újdonságaink

Futómuskátli - Pelargonium peltatum `Evka`

Futómuskátli - Pelargonium peltatum `Evka` Növény választék: Futómuskátli
Szín: Piros
Virágzat: Szimpla
Méret (cm): 80
Egyéb tulajdonság: Napos helyre, Szeles helyre

Álló muskátli - Pelargonium zonale `Trend Dark Red`

Álló muskátli - Pelargonium zonale `Trend Dark Red` Növény választék: Álló muskátli
Szín: Sötétpiros
Egyéb tulajdonság: Napos helyre, Félárnyékos helyre, Szeles helyre

Álló muskátli - Pelargonium zonale `Trend White`

Álló muskátli - Pelargonium zonale `Trend White` Növény választék: Álló muskátli
Szín: Fehér
Virágzat: Telt
Méret (cm): 50
Egyéb tulajdonság: Napos helyre, Félárnyékos helyre, Szeles helyre

Megosztás